Η οδοντική χειρουργική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την μελέτη , πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων των σκληρών ιστών των φυσικών δοντιών, δηλαδή της αδαμαντίνης και της οδοντίνης.

Η τερηδόνα, οι διαβρώσεις, η αποτριβή, υποπλασίες η δισπλασίες των δοντιών μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη των υπηρεσιών αυτού του τομέα της οδοντιατρικής.

Κάθε παρέμβαση, λοιπόν, σε αυτούς τους ιστούς ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Τέτοιες πράξεις είναι τα γνωστά σε όλους σφραγίσματα, αλλαγή του σχήματος των δοντιών με την χρήση σύνθετης ρητίνης και πολλά άλλα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση αυτών των ιστών σε κατάσταση υγείας και αισθητικής.

Έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε απονεύρωση το σύνολο μιας πράξης η οποία λέγεται ενδοδοντική θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία αποσκοπεί στον καθαρισμό και την έμφραξη του εσωτερικού των δοντιών.

Τα δόντια μας δεν είναι ένας συμπαγής σκληρός ιστός.

Είναι ένας ζωντανός ιστός ο οποίος αισθάνεται μέσω νεύρων και τροφοδοτείται μέσω αιμοφόρων αγγείων που τα διατρέχουν.

Αυτά τα νεύρα και τα αγγεία κυκλοφορούν μέσα σε ένα εσωτερικό δίκτυο σωληνίσκων του δοντιού.

Αν για κάποιο λόγο (τερηδόνα, κάταγμα η άλλο έντονο ερέθισμα) αυτό το δίκτυο πληγεί η μολυνθεί από μικρόβια πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά και να εμφραχθεί ούτως ώστε να μην μπορέσουν να ξαναεισχωρήσουν μικρόβια.

Ένα σωστά ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι δεν υστερεί σε κάτι από ένα υγιές και είναι από κάθε άποψη καλύτερο από ένα δόντι το όποιο χρειάζεται τέτοιου είδους θεραπεία.

Ως περιοδόντιο ονομάζουμε όλους τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια μας.

Αυτοί είναι τα ούλα μας τα οποία τα βλέπουμε αλλά και το οστό μέσα στο οποίο αυτά εδράζονται αλλά δεν το έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

Η φλεγμονή αυτών των ιστών λέγεται Περιοδοντίτιδα.

Καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν είναι η λανθασμένη στοματική υγιεινή, αιματολογικές παθήσεις κ.α.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η δική μας πάνω από όλα παρέμβαση, του οδοντιάτρου μας και κάποιες φορές και την συμμετοχή άλλων ειδικοτήτων.

Η πιο απλή αυτών των καταστάσεων είναι η φλεγμονή των ούλων η οποία λέγεται «ουλίτιδα».

Ο σημαντικότερος παράγοντας συμμετοχής σε αυτού του είδους τις παθήσεις είναι η πλάκα και η πέτρα.

Βάση της θεραπείας είναι να απαλλάξουμε τα δόντια από αυτές και να τα διατηρήσουμε έτσι.

Η προσθετική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αντικατάσταση δοντιών που ελλείπουν για οποιοδήποτε λόγο η την αποκατάσταση αυτών που δεν είναι δυνατόν να δεχτούν λιγότερο επεμβατικές θεραπείες (ανασυστάσεις η εμφράξεις).

Με τις μεθόδους της προσθετικής οδοντιατρικής αποκαθιστάται η ισορροπία, η λειτουργικότητα και η αισθητική της στοματικής κοιλότητας.

Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με την κατασκευή στεφάνων( θήκες), γεφυρών, ολικών η μερικών οδοντοστοιχιών αλλά και με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Η τελευταία είναι μια τεχνική η οποία συνεχώς κερδίζει έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες.

Το πιο από όλα τα σχέδια θα ακολουθηθεί καθορίζεται από το εκάστοτε περιστατικό αν και τις περισσότερες φορές έχουμε παραπάνω από μια επιλογές.

Για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου θεραπείας που περιλαμβάνει και προσθετική αποκατάσταση απαραίτητη είναι η συνεργασία του οδοντιάτρου με έναν οδοντοτεχνίτη, ο όποιος είναι ένας εξωτερικός συνεργάτης του οδοντιατρείου.

Όταν χρησιμοποιούμε τους όρους αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική αναφερόμαστε στο σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται ούτως ώστε να έχουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και την λειτουργικότητα της στοματικής κοιλότητας.

Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορούμε να εμπλακούμε με όλους τους τομείς της οδοντιατρικής και κυρίως να στραφούμε σε πιο σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης.

Η λεύκανση, τα εμφυτεύματα, οι σύνθετες ρητίνες διαστρωμάτωσης και οι ολοκεραμικες προσθετικές εργασίες είναι μερικοί από τους σημαντικότερους συμμάχους μας σε αυτό το έργο.

 

Αν θα θέλαμε να γενικεύσουμε την έννοια της χειρουργικής στόματος θα λέγαμε ότι είναι οποιαδήποτε επέμβαση περιλαμβάνει νυστέρι.

Αυτό όμως είναι μια απλοποίηση, διότι δεν χρειάζεται νυστέρι για όλες τις επεμβάσεις που ανήκουν στα πλαίσια της στοματικής χειρουργικής.

Επιπλέον, στις μέρες το νυστέρι έχει αντικατασταθεί σε κάποιες διαδικασίες από άλλα μέσα, όπως το Laser ή ο ηλεκροτόμος.

Η χειρουργική στόματος περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα μικροεπεμβάσεων στο στόμα, όπως οι άπλες εξαγωγές, η εξαγωγή έγκλειστων δοντιών, κύστεων, διαμόρφωση των μαλακών ιστών, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων και πολλά άλλα.

Πολλές από αυτές τις πράξεις απαιτούν πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και χαρακτηρίζονται ως χειρουργεία άλλα μπορούν να εκτελεστούν άνετα στο χώρο του οδοντιατρείου όταν αυτό διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Συνεπώς και η χειρουργική στόματος είναι ένα κομμάτι της οδοντιατρικής που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα σχέδιο θεραπείας για την συνολική αντιμετώπιση ενός περιστατικού

Η ορθοδοντική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αποκατάσταση ανώμαλων σχέσεων των δοντιών και των γνάθων

Παρόλο που έχει συνδεθεί κυρίως με την αισθητική του προσώπου η ορθοδοντική θεραπεία έχει κύριο στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος.

Αυτή μπορεί να έχει διαταραχτεί από εκ γενετής ή επίκτητες καταστάσεις.

Εκ γενετής ανωμαλίες μπορεί να είναι το μέγεθος των δοντιών η των γνάθων, συγγενείς ελλείψεις δοντιών η κάποιο γενετικό σύνδρομο.

Από την άλλη ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προκληθούν από «κακές συνήθειες» όπως το πιπίλισμα δακτύλου, ατυχήματα στην παιδική ηλικία ή μη σωστή αντιμετώπιση αυτών.

Η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση είναι τα κυρία στοιχεία που εμπλέκονται.

Έμμεσα μια κακή ορθοδοντική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει συνολικά την υγεία του στόματος.

Για παράδειγμα άτομα με συνωστισμένα δόντια εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας όπως και άτομα με ανοιχτή δήξη υψηλοτέρα ποσοστά τερηδόνας

H ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να λάβει χώρα σχεδόν σε κάθε ηλικία χωρίς να υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο.

Η άσκηση της ωστόσο είναι προτιμότερο να γίνεται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους, καθώς είναι μια αναγνωρισμένη ειδικότητα, η όποια για την απόκτηση της απαιτείται 3ετης μετεκπαίδευση μετά την απόκτηση του πτυχίου της οδοντιατρικής

Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι η άρθρωση μεταξύ της κάτω γνάθου και των κροταφικών οστών του κρανίου. Την χρησιμοποιούμε κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το στόμα μας και εντοπίζεται περίπου ένα εκατοστό διαγώνια μπροστά από τα αυτί.

Παθήσεις της ΚΓΔ μπορεί να αποτελέσουν πηγή διαφόρων συμπτωμάτων όπως: Χαρακτηριστικός ήχος όταν ανοίγει και κλείνει το στόμα ή ήχος τριβής, πονοκέφαλος ή ημικρανία, ζαλάδες, βούισμα στα αυτιά, υπερβολική φθορά στα δόντια, πόνος στην περιοχή της άρθρωσης στην διάρκεια της κίνησης, πόνος στο αυτί στον αυχένα, στα δόντια η στους μύες της γνάθου, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος κα.

Η μεγάλη πρόκληση στην θεραπεία των παθήσεων της ΚΓΔ είναι η διάγνωση της και η διάκριση της από άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν ίδια ή παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να αποπροσανατολίσουν το γιατρό.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δεκτές όλες οι
Πιστωτικές-Χρεωστικές κάρτες
& Μετρητά

Το ιατρείου της οδοντιάτρου Μαρίας Κουτέπα λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Δεκτές όλες οι
Πιστωτικές-Χρεωστικές κάρτες
& Μετρητά

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Μυστρά κ Κυνουρίας 117
    Γλυφάδα, Τ.Κ. 16561

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  210 9600824